AlergiaW większości przypadków zachorowań alergicznych winne są geny. Jeśli jedno z rodziców jest nękane tą chorobą to prawdopodobieństwo ze dziecko ją odziedziczy wynosi ok. 30%.

Jeśli natomiast obydwoje są alergikami to dziecko odziedziczy ją z prawdopodobieństwem wynoszącym od 30 do 60%. Najgorzej, jeśli rodzice mają ten sam typ alergii wtedy ryzyko wzrasta o kolejne 20%. Choroba ta każdego roku dotyka coraz więcej osób. Oprócz genów winne są także zanieczyszczenia i styl życia. Za każdym razem, gdy organizm jest atakowany przez chorobotwórcze wirusy i bakterie, broni się za pomocą układu immunologicznego. Ale jeśli organizm źle rozpoznaje taki atak i zaczyna walczyć z czynnikami, które wcale nie SA zagrożeniem – np. pyłki traw, to pojawia się alergia. Podczas pierwszego zetknięcia z alergenem zazwyczaj nie ma żadnej reakcji, poza tym, że zostaje uruchomiona produkcja przeciwciał. W organizmie będzie znajdował się ślad po tym alergenie w razie jakby znowu on się pojawił będziemy gotowi na odparcie ataku. Gdy to nastąpi zostaną naruszone błony komórkowe i uwalniają się związki prozapalne. Tworzone reakcję alergiczną: duszności, łzawienie, katar, wysypkę. Specjaliści uważają, że częściową winę za alergie ponosi życie w zbyt sterylnych warunkach. Jeśli byśmy mieszkali w pomieszczeniu bez bakterii to nasz układ odpornościowy nie miałby okazji walczyć z prawdziwymi bakteriami. W takiej sytuacji może dojść do tego, że będzie on zwalczał substancje nieszkodliwe. Rodzajów alergii jest kilka, po pierwsze wziewna. Alergia ta aktywuje się wiosną, kiedy w powietrzu znajdują się pyłki traw będące alergenami. Chory najczęściej ma katar, ale Mozę pojawić się też zapalenie spojówek, kaszel, duszności. Możliwa tez jest alergia pokarmowa, mówimy o niej wtedy, gdy nasz organizm reaguje na substancje zawarte w pożywieniu. Sprawdza się teoria ze najczęściej uczulają produkty, które są najbardziej popularne w danym kraju. Dlatego też spośród substancji spożywczych najczęściej uczulają: białko mleka krowiego, jaja, zboża. Alergia ta najczęściej objawia się wysypką, która występuje po zjedzeniu odpowiedniego alergenu. Kolejnym typem jest alergia kontaktowa. O tym rodzaju alergii mówimy wtedy, gdy uczulają nas rzeczy, z którymi mamy kontakt. Najczęściej są to pierwiastki i substancje takie jak barwniki czy aromaty. Nie ma ograniczenia, po prostu każdy związek chemiczny może powodować alergie. W miejscu kontaktu ze skórą pojawia się wyprysk, skóra staje się zaczerwieniona i pokrywa się gródkami lub pęcherzykami.